zoek

 
 

VERSLAG 19/1: “Nieuwe voorzitter Jan Jaeken (Milvus)”

26/01/2017 > VERSLAG 19/1: “Nieuwe voorzitter Jan Jaeken (Milvus)”

Op de SGF-nieuwjaarsreceptie op 19 januari gaf voorzitter Kris Van Daele (Fifthplay) na zeven jaar de fakkel door aan Jan Jaeken (Milvus). In april 2017 wordt Smart Grids Flanders officieel omgezet in de Vlaamse Energiecluster. Clustercoördinator Frederik Loeckx: “Het aantreden van Jan Jaeken past in dat plaatje. In 2017 bouwen we een nieuwe organisatie uit, met een nieuwe naam, nieuwe doelstellingen en nieuwe gezichten.”

De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Smart Grids Flanders - op 19 januari bij Laborelec – werd dit jaar gekoppeld aan een infomoment. Op 15 december 2016 gaf de Vlaamse overheid immers groen licht aan de Vlaamse Energiecluster. Het is de bedoeling dat Smart Grids Flanders na de statutaire vergadering van 27 april 2017 wordt omgezet in de Vlaamse Energiecluster – waarvan de definitieve naam rond die tijd bekend zal zijn.


Frederik Loeckx schetste nog even het kader: “De speerpuntcluster rond energie is het vierde dossier dat werd goedgekeurd. Uiteraard gaan we overleg en synergie zoeken met Catalisti (de cluster rond chemie), SIM (materialen) en VIL (logistiek). Als Energiecluster willen we vooral living labs faciliteren. Via opschaalbare demonstratieactiviteiten willen we de competitiviteit van de Vlaamse industrie verhogen en hinderpalen voor commercialisatie wegwerken. We zullen de living labs uitbouwen in vijf innovatorzones. Die focus op vijf domeinen moet enerzijds een gedifferentieerde aanpak toelaten, en blijft anderzijds breed genoeg om bottom-up initiatieven toe te laten.”

LIVING LABS IN 5 FOCUSDOMEINEN

De stuurgroep die de aanvraag voor de speerpuntcluster voorbereidde, zet nu mee haar schouders onder de uitbouw. Vijf leden van de stuurgroep stelden op 19 januari elk een innovatorzone voor. Guy Vekemans (EnergyVille) nam de Multi-Energie Oplossingen op Wijkniveau voor zijn rekening. Peter Verboven (Condugo) presenteerde de zone rond Energy Cloud Platforms en Els Vanden Berghe (Pixii) deed dat voor Intelligente Renovatie. Jeroen De Maeyer (UGent) stelde de innovatorzone Energiehavens voor en Peter Van Den Heede (ABB) sloot af met Microgrids. Voor elke zone werden prioriteiten, projectideeën en een voorlopige tijdslijn geschetst. Tegelijk was er een warme oproep om vanuit de industrie nieuwe ideeën voor elke zone aan te dragen.

Vervolgens ging Frederik Loeckx in op de transitie die SGF als organisatie doormaakt: “De goedkeuring van de Vlaamse Energiecluster kwam er dankzij de samenwerking van de partners in de stuurgroep en de ruim 60 Letters of Intent van bedrijven die zich engageerden. Nu staan we voor de uitdaging om onze plannen van het papier naar de praktijk te brengen. We nemen afscheid van de naam en het logo van Smart Grids Flanders, maar nemen het leeuwendeel van haar visie en activiteitenkalender mee. De komende maanden zullen vijf werkgroepen – nl. rond (1) governance, (2) HR, (3) projectselectie, (4) marketing en communicatie en (5) logistiek – zeer hard werken aan een snelle start van de Vlaamse Energiecluster. We gaan heel wat deeltrajecten parallel opstarten, want we willen belanden in een dynamische spiraal.”

NIEUW HOOFDSTUK, NIEUW BLOED

Ten slotte kwam SGF-voorzitter Kris Van Daele (Fifthplay) met een belangrijke mededeling: “Ik kijk met trots terug op zeven jaar voorzitterschap.  Er zijn grote stappen gezet sinds de oprichting van het ‘Vlaams Smart Grids Platform’ op 1 april 2010. Tegelijk zie ik nog belangrijke uitdagingen. Er is de nood om de regelgeving aan te pakken, de tarieven transparanter te maken en Vlaanderen te positioneren als internationale smart region. We staan in 2017 aan het begin van een nieuw en groots hoofdstuk. Dat vraagt nieuwe energie, een nieuw team en ook een nieuwe voorzitter. Daarom geef ik de fakkel graag door aan Jan Jaeken (Milvus).” Frederik Loeckx bedankte Kris Van Daele voor zijn jarenlange inzet en kijkt uit naar de samenwerking met Jan Jaeken. Loeckx: “Ik ben overtuigd dat wij een goede tandem zullen vormen.”

Fotogalerij

DEEL:

Altijd op de hoogte? Schrijf u in op de nieuwsbrief

schrijf je in
 

Smart Grids Flanders is

een platform van en voor alle bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de energienetwerken van de toekomst.

meer over Smart Grids Flanders

 
 

Smart Grids Flanders

powered by

voka
energyville

Smart Grids Flanders

is lid van

voka